girl writing

Dnevnik pijenja i mokrenja te kako ga pravilno ispuniti i tumačiti

Svakom djetetu s noćnim mokrenjem nužno je ispuniti dnevnik pijenja i mokrenja kako bi se saznao uzrok. Liječenje uzroka garantira bolji uspjeh.

[lwptoc]

Vrijeme čitanja: 8 min.
Zadnje uređivanje: 24.2.2023.

Dnevnik pijenja i mokrenja je temelj liječenja bilo kojeg poremećaja funkcije mjehura. Pravilno ispunjen dnevnik donosi objektivne informacije o prisustvu simptoma, težini bolesti i uzroku tegoba. Prema Međunarodnom društvu za dječju kontinenciju je prva pretraga ako želimo postići uspjeh liječenja. Dnevnik je neinvazivan, jednostavan, neopterećujući i daje nedvosmislene, objektivne informacije.

Prepreke u primjeni dnevnika pijenja i mokrenje su neispunjavanje dnevnika i dolazak na pregled bez istog, neispravno vođen dnevnik te pogrešno tumačenje dnevnika. Namjera članka je ove prepreke premostiti i služiti kao edukativni materijal s praktičnim uputama koji su namijenjeni roditeljima i liječnicima.

U tekstu koji slijedi govorit ćemo:
1. zašto je potrebno voditi dnevnik pijenja i mokrenja
2. što je potrebno bilježiti
3. koliko se dugo dnevnik vodi
4. kako praktično mjeriti volumene
5. kako pravilo tumačiti dnevnik i utvrditi uzrok noćnog mokrenja
6. gdje možete preuzeti dnevnike

Zašto je potreban dnevnik pijenja i mokrenja

Noćno mokrenje je posljedica nesrazmjera između kapaciteta mjehura i noćne proizvodnje mokraće. Ukoliko je mjehur mali ili noćna proizvodnja mokraće velika (noćna poliurija) dijete će se pomokriti u krevet. To što je mjehur pun, u većine djece nije dovoljno jak podražaj za buđenjem i dijete ostaje tvrdo spavati.

Ciljano liječenje malog kapaciteta mjehura ili noćne poliurije je jedan od temelja uspješnog liječenja što možete detaljnije pročitati u ovoj objavi:

Liječenje noćnog mokrenja i 3 koraka do uspjeha

Kako bi utvrdili uzrok noćnog mokrenja nužno je ispuniti dnevnik pijenja i mokrenja. Svako dijete koje dolazi na pregled liječniku zbog noćnog mokrenja moralo bi imati ispunjen dnevnik.

Što se bilježi tijekom vođenja dnevika

Prvo, dnevnik pijenja i mokrenja je osmišljen kao tablica u koju se bilježi vrijeme i volumen mokrenja te vrijeme i volumen unosa tekućine kroz cijeli dan. Svaki put kad dijete mokri u tablicu se redom unosi vrijeme i volumen koliko je dijete mokrilo. Isto vrijedi za pijenje.

dnevnik pijenja i mokrenja
Primjer jednog dana dnevnika pijenja i mokrenja

Drugo, potrebno je zabilježiti noćnu proizvodnju mokraće tako da dijete probudimo i zabilježimo koliko je mokrilo. Preporučuje se probuditi dijete u 2 navrata, 1h nakon što je zaspalo i 4h nakon što je zaspalo. Npr. ako je dijete leglo u 21:00, prvo buđenje je u 22:00, a drugo u 01:00. Možemo buditi dijete i češće ako se bojimo nevoljnog mokrenja u snu, ali u većini slučajeva to nije potrebno.

Treće, pored buđenja tijekom noći, nužno je zabilježiti volumen prvog jutarnjeg mokrenja nakon svake noći mjerenja.

U dnevnik se bilježi:
– vrijeme i volumen svakog mokrenja
– vrijeme i volumen pijenja
– vrijeme i volumen mokrenja tijekom noći
– vrijeme i volumen prvog jutarnjeg mokrenja sljedeće jutro

Koliko dana je potrebno voditi dnevnik?

Prema Međunarodnom društvu za kontinenciju, minimalni broj dana vođenja dnevnika je 2. Preporučuje se voditi dnevnik kad su roditelji s djetetom kako bi mjerenje bilo vjerodostojno, što se najčešće provodi tijekom vikenda (subota i nedjelja).

Pojedina istraživanja su pokazala kako je dulje vođenje dnevnika pouzdanije pa neki liječnici preferiraju vođenje dnevnika kroz 3 dana, što je svakako bolje, ali nije uvijek praktično.

Dnevnik je potrebno voditi kroz minimalno 2 dana.

Kako praktično mjeriti volumene?

Roditelji često koriste posudice od praška za pranje rublja, oprane čašice od jogurta na koje su nacrtali oznake volumena ili jeftine posudice s oznakama koje je moguće nabaviti u različitim dućanima (npr. Offertissima).

Za mjerenje volumena mokrenje je potrebno imati mjernu posudu s oznakama koju vam nije poslije žao baciti.

Posudicu je potrebno staviti ispod mlaza mokrenja kako bi se prikupila mokraća. Ukoliko dijete mokri sjedeći, roditelj ili dijete može posudicu pridržati rukom ispod mlaza. Ako roditelji posjeduju noćnu posudu, dijete može mokriti u nju i potom se izlije mokraća u mjernu posudu i zabilježi volumen.

Volumen popijene tekućine se bilježi prema popijenim čašama ili prema tome kolikoje popilo iz bočicu koju koristi. Potrebno je znati kolika je zapremina čaše iz koje dijete pije (npr. 200, 250, 300 mL).

Volumene mokrenja i pijenja se bilježi u mililitrima (npr. 150 mL) ili decilitrima (1,5 dL).

Tumačenje dnevnika

Dnevnik mokrenja i pijenja koristimo kao prvi test kad dijete ima bilo koji od simptoma poremećaja funkcije mokraćnog mjehura kako bi se objektivizirao ritam mokrenja i navike pijenja. Dnevnik mokrenja i pijenja je obavezan u liječenju noćnog mokrenja i potrebno ga je ispuniti prije odlaska liječniku.

Informacije koje se dobiju analizom dnevnika su:
1. broj mokrenja tijekom dana
2. maksimalni volumen mokrenja (interpretira se kao kapacitet mjehura)
3. volumen noćne proizvodnje mokraće
4. dnevni raspored unosa tekućine

Gore navedene informacije izračunamo na sljedeći način:

 1. broj mokrenja je ukupni zbroj mokrenja do odlaska na spavanje
 2. kapacitet mjehura se određuje odabirom najvećeg volumena mokrenja uz izuzimanje prvog jutarnjeg mokrenja
 3. volumen noćne proizvodnje mokraće je zbroj volumena svih buđenja noću i prvog jutarnjeg mokrenja
 4. dnevni unos tekućine je zbroj svih volumena pijenja. Potrebno je izračunati je li i koliko je dijete pilo 2h pred odlazak na spavanje (potrebno je roditelje pitati u koliko sati je zaspalo jer taj podatak nemaju gdje upisati u dnevnik)

Kod malog mjehura u liječenje je potrebno uvesti alarm aparat (potiče lakše buđenje) ili antikolinergike (lijekove koji opuštaju mjehur i povećavaju njegov kapacitet). Kod noćne poliurije primjenjuje se dezmopresin, lijek koji smanjuje noćnu proizvodnju mokraće.

Poznavajući kapacitet mjehura ili volumen noćne proizvodnje mokraće (noćna diureza) možemo saznati je li uzrok noćnog mokrenje mali kapacitet mokraćnog mjehura ili noćna poliurija (povećana noćna proizvodnja mokraće). Bez ispunjenog dnevnika pijenja i mokrenja nije moguće ciljano liječenje uzroka.

Mali kapacitet mjehura

Dijete ima mali kapacitet mjehura ukoliko je izmjereni kapacitet mjehura za 35% manji od očekivanog kapaciteta za dob. Očekivani kapacitet (u mL) se izračuna prema sljedećoj formuli:

Očekivani kapacitet = (dob djeteta u godinama x 30) + 30

Očekivani kapacitet mjehura u djeteta od 5 godina je 180 mL. Kapacitet mokraćnog mjehura bit će mali ako je izmjereni kapacitet manji od 117 mL. Potrebno je još jednom naglasiti da je stvarni kapacitet mjehura najveći izmjereni volumen mokrenja, ali uz izuzimanje prvog jutarnjeg mokrenja.

Noćna poliurija

Noćna poliurija je prisutna ako je volumen noćne proizvodnje mokraće za 30% veći od očekivanog kapaciteta za dob. Dijete od 5 godina će imati noćnu poliuriju ako je noćna diureza veća od 234 mL. Podsjetimo se kako je noćna diureza zbroj volumena svih buđenja i prvog jutarnjeg mokrenja.

Ispunjen dnevnik pijenja i mokrenja: praktični primjer

U slici dolje je prikazan ispunjen dnevnik pijenja i mokrenja dječaka u dobi 5 godina. Zbog jednostavnosti prikazan je samo jedan dan, ali princip tumačenja je isti neovisno koliko se dana dnevnik vodio.

48h dnevnik pijenja i mokrenja
Primjer ispunjenog i analiziranog dnevnika – jedan dan

Iz dnevnika saznajemo kako ima uredan broj mokrenja kroz dan (normalno je od 3 do 8), normalan kapacitet mjehura za dob (možda nešto manji, ali zato je bitno voditi dnevnik kroz nekoliko dana) i povećanu noćnu proizvodnju mokraće. Također, ima povećan unos tekućine 2h pred spavanje i pitanje je da li bi noćna proizvodnja mokraće bila tolika kad bi se pridržavao režima pijenja i mokrenja. Ukoliko režim nije dovoljan ovaj dječak bi trebao terapiju s dezmopresinom.

Za tumačenje dnevnika pijenja i mokrenja je potrebno malo prakse i na prvi pogled se čini kako ima previše podataka za računanje. Ponekad rezultati pokažu kako dijete ima i mali kapacitet mjehura i noćnu poliuriju. U tim okolnostima je nužno prvo liječiti mali mjehur jer primjenom samo dezmopresina nećemo postići uspjeh (lijek ne djeluje ako je mjehur mali).

Gdje možete preuzeti dnevnik pijenja i mokrenja?

Zaključak i ukratko

 1. Kako bi utvrdili uzrok noćnog mokrenja nužno je ispuniti dnevnik pijenja i mokrenja
 2. U dnevnik se bilježi volumen svakog mokrenja i pijenja te noćna proizvodnja mokraće
 3. Dnevnik pijenja i mokrenja se vodi kroz najmanje 2 dana
 4. Za mjerenje volumena mokrenje je potrebno imati mjernu posudu s oznakama
 5. Tumačenjem dnevnika saznajemo je li uzrok noćnog mokrenja mali kapacitet mjehura ili povećana noćna proizvodnja mokraće
 6. Ukoliko želite da vam liječnik na prvom pregledu kaže koji je uzrok noćnog mokrenja potrebno je imati ispunjen dnevnik pijenja i mokrenja

Ukoliko ste pročitali ovaj članak, hvala na pozornosti. Slobodno ostavite svoje komentare i postavite pitanja na dnu objave ili na stranici Pitanja i odgovori. Ukoliko vam se sviđa što se pročitali podijelite ovaj članak s prijateljima ili osobama kojima mislite da će koristiti.

Komentari

Jedan odgovor na “Dnevnik pijenja i mokrenja te kako ga pravilno ispuniti i tumačiti”

 1. Anonimno

  Visitor Rating: 5 Stars

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)