baby yellow hood

Noćno mokrenje (enureza) u 5 pitanja i odgovora

Kad i zašto je potrebno liječiti noćno mokrenje, zbog čega nastaje, jesu li pretrage kod liječnika bolne za dijete i može li se uspješno liječiti?

Vrijeme čitanja: 7 min.
Zadnje uređivanje: 9.8.2023.

Zašto se moje dijete ne budi noću već mokri u krevet?“, “Kako se mogu riješiti noćne pelene?“, “Sad će u školu, a još uvijek nesvjesno mokri u snu!”, “Kako mogu liječiti noćno mokrenje?” su uobičajena pitanja roditelja koje susrećemo u liječenju djece s noćnim mokrenjem.

Također, roditelji djece koja mokre noću u krevet znaju odgađati odlazak liječniku i to iz sljedećih razloga:

 1. Ne znaju je li noćno mokrenje u krevet kod djece posljedica psihičkih razloga i znak nazadovanja njihovog djeteta.
 2. Boje se da su pretrage kod liječnika stresne ili bolne za dijete i žele ga poštediti muke.
 3. Otac, stric ili neki drugi članovi obitelji su mokrili do kasne dobi u krevet i sada su zdravi pa će i njihovo dijete s vremenom ozdraviti.

U tekstu koji slijedi dati ću Vam odgovore na sljedeća pitanja:

 1. Kad i zašto liječiti noćno mokrenje u krevet kod djece?
 2. Zašto dolazi do noćnog mokrenja?
 3. Koja pitanja liječnik postavlja u ambulanti?
 4. Koje pretrage je potrebno napraviti (i jesu li bolne)?
 5. Kako se liječi noćno mokrenje kod djece?

Pitanje 1: Kad i zašto liječiti noćno mokrenje u krevet kod djece?

Nesvjesno mokrenje u snu je simptom koji je učestao kod djece i značajna većina prvih pregleda u ambulanti dječjeg nefrologa su upravo djeca s enurezom (noćno mokrenje). Slika pokazuje koliki udio djece u različitoj životnoj dobi ima ovaj simptom.

noćno mokrenje enureza učestalost, nesvejsno mokrenje u snu
Izvor: http://dx.doi.org/10.1016/j.jpurol.2015.11.011

Važno

Zbog navedenog negativnog utjecaja na život i razvoj djeteta, prihvaćen je stav kako je potrebno liječiti mokrenje u krevet ukoliko je i dalje prisutno u dobi od 5 godina.

Pitanje 2: Zašto dolazi do noćnog mokrenja?

Dva su osnovna problema u postizanju uspješnog liječenja enureze:

 1. strepnja da je uzrok tegoba psihički poremećaj (nazadovanje djeteta ili njegovo nenapredovanje u odnosu na vršnjake te psihička trauma u podlozi) i
 2. ne uzimanje u obzir kako je u podlozi tegoba jasni organski problem kojeg treba otkriti i ukloniti.

Naravno da postoje slučajevi kad je uzrok psihička trauma, ali tada se primarno radi o djeci sa sekundarnom enurezom (postojao je dulji period kompletno suhih noći u kontinuitetu) s jasnim događajem iza kojeg su nastale tegobe (npr. prometna nesreća, problemi u obitelji i smještanja djeteta u dom) ili se možda radi o djetetu s usporenim psihomotornim razvojem kod kojeg sazrijevanje prirodnih mehanizama za suhe noći ne prati napredak vršnjaka.

Potrebno je razumijeti da je u velike većine djece uzrok za nesvjesno mokrenje u snu jasan i organski te je posljedica nesrazmjera između veličine mokraćnog mjehura i noćne proizvodnje mokraće (noćna diureza).

noćno mokrenje enureza uzrok

Ukoliko je kapacitet mjehura mali (mali volumen mokraće koji se može pohraniti u mjehur) ili ukoliko je noćna proizvodnja mokraće velika nastupit će mokrenje po noći budući da pun mjehur često nije dovoljno jak podražaj da se dijete noću probudi. Dijete tada ostane čvrsto spavati i pomokri se u snu.

noćna enureza mali mjehur
Mali kapacitet mjehura kao uzrok

Gore je shematski prikazan mali mokraćni mjehur koji je nesrazmjerno mali u odnosu na proizvodnji mokraće tijekom noći i da dijete ima uredan kapacitet mjehura ostalo bi suho tijekom noći.

noćno-mokrenje-poliurija

U prethodnoj slici je prikazan uredan kapacitet mjehura za dob djeteta, međutim noćna proizvodnja mokraće je prevelika i premašuje volumen punog mjehura. To je noćna poliurija.

U neke djece može biti prisutan i mali mokraćni mjehur i noćna poliurija kad je nužno prvo pristupiti liječenju malog kapaciteta mjehura i potom noćne poliurije.

Kad je potrebno misliti na rijetke uzroke noćnog mokrenja?

Prilikom razgovora s roditeljima i djetetom važno je saznati ima li dijete simptome od strane mjehura u budnosti. Takva enureza se naziva i nemonosimptomatska.

Ukoliko je uz noćno mokrenje prisutna hitnost (nagli i neodgodivi poriv za mokrenjem), često mokrenje tijekom dana ili bježanje mokraće u budnosti potrebno je posumnjati na bolest mjehura (poput prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura). U tim okolnostima bitno je dijete uputiti na pregled pedijatra nefrologa koji izuzev ispitivanja navedene bolesti mjehura isključuje i infekcije mokraćnog sustava, šećernu bolest, povećano izlučivanje kalcija mokraćom, smanjenju koncentracijsku sposobnost bubrega i druge anatomske tegobe koje mogu dovesti do nemonosimptomatske eneurze.

Što je primarna odnosno sekundarna enureza?

Na rijetke uzroke može i ukazati trenutak kad je nastalo noćno mokrenje, tj. radi li se o primarnoj ili sekundarnoj enurezu. Primarno označava da dijete, od kako se skinulo s pelena, nije imalo period u kojem je u kontinuitetu kroz 6 mjeseci svaku noć bilo suho. U suprotnom radi se o sekundarnoj enurezi i dijagnostički pristup je potrebo usmjeriti na rijetke uzroke noćnog mokrenja ili psihološke traume koja je mogla uzrokovati opisane tegobe.

Pitanje 3: Koja pitanja liječnik postavlja u ambulanti?

Tijekom svakog pregleda potrebno je u razgovoru s roditeljima i dijetetom doznati podatke koji će nam ukazati na uzrok noćnog mokrenja kako bi ga mogli uspješno liječiti.

U mojoj ambulanti svi roditelji ispunjavaju upitnik čime se postiže standardiziran i ujednačen pristup svakom pacijentu i manja je mogućnost da će se neki podatak izostaviti.

Upitnikom se ispituje:
a) koji su simptomi poremećaja pohrane i pražnjenja mjehura prisutni,
b) kakve su navike pijenja,
c) postoje li znaci opstipacije (zatvora stolice),
d) ima li znakova za rijetke uzroke noćnog mokrenja (anatomske uzroke, otežano disanje kroz nos,povećno lučenje kalcija mokraćom).

Svakako se preporučuje liječnicima primarne zdravstvene zaštite slobodno korištenje standardiziranim upitnikom kako bi potpunije ispitali simptomi i okolnosti povezane s noćnim mokrenjem:

Konačno, tijekom prvog pregleda, liječnik pogleda trbuh, spolovilo, donji dijela leđa i noge, a odstupanja u pregledu mogu ukazati na prirođene anomalije mokraćnih putova ili oštećenje živčanih putova koji idu prema mjehuru.

Pitanje 4: Koje pretrage je potrebno napraviti (i jesu li bolne)?

Prvi i najvažniji korak u dijagnostici noćnog mokrenja koji treba napraviti svakom dijetetu je dnevnik mokrenja i pijenja. S ispunjenim dnevnikom liječnik može znati radi li se o malom kapacitetu mjehura ili noćnoj poliuriji.

Dnevnikom se bilježi vrijeme i volumen svakog pojedinačnog mokrenja i pijenja. Također, tijekom noći je potrebno je probuditi dijete i zabilježiti volumen mokrenje (ili izvagati pelene ujutro). Konačno, u mjerenju noćne proizvodnje mokraće nužno je zabilježiti volumen prvog jutarnjeg mokrenja idući dan. Više o dnevniku mokrenje pogledajte u objavi:

Sve ostale pretrage su bezbolne i neinvazivne te prvenstveno služe kako bi se isključili rijetki uzroci noćnog mokrenja:

noćno mokrenje pretrage

Pitanje 5: Kako se liječi noćno mokrenje kod djece?

Noćno mokrenje se može uspješno izliječiti i kako bi se to postiglo potrebno je:

 1. uvesti režim pijenja i mokrenja (mjere standardne uroterapije)
 2. utvrditi ima li dijete opstipaciju (zatvor) i liječiti ga prije liječenja uzroka noćnog mokrenja
 3. utvrditi uzrok noćnog mokrenja (mali kapacitet ili noćna poliurija) i ciljano ga liječiti

Ako dijete ima nemonosimptomatsku enurezu (ima i tegobe u budnosti unatoč režimu pijenj i mokrenja) potrebno je prvo isključit rijetke uzroke noćnog mokrenja i njih liječit. Sve o načinima liječenja noćnog mokrenja detaljno je razrađeno u slijedećoj objavi:

A o režimu pijenja i mokrenja možete više pročitati ovdje:

Zaključak i ukratko

1. svako dijete s 5 godina koje i dalje mokri u krevet je potrebno liječiti
2. nužno je utvrditi ima li opstipaciju i liječiti je odmah od početka
3. uvijek i prvo napraviti dnevnik pijenja i mokrenja
4. ispitati ima li dnevne simptome, tj. u budnosti, ako ima uputiti dijete na pregled pedijatru nefrologu
5. uvijek uvesti mjere režima pijenja i mokrenja i pridržavati ih se.

Izvori


Ukoliko ste pročitali ovaj članak, hvala na pozornosti. Slobodno ostavite svoje komentare i postavite pitanja na dnu objave ili na stranici Pitanja i odgovori. Ukoliko vam se sviđa što se pročitali podijelite ovaj članak s prijateljima ili osobama kojima mislite da će koristiti.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)