children playing on tablet

Pretrage za noćno mokrenje kod djece

Što možete napraviti prije posjete liječniku za noćno mokrenje kod djece. Koje pretrage će liječnik provesti i jesu li bolne ili stresne za dijete.

Vrijeme čitanja: 8 min.
Zadnje uređivanje: 20.2.2023.

U tekstu koji slijedi dati ću Vam odgovore na sljedeća pitanja:

1. kako ispitati težinu tegoba
2. kako utvrditi loše navike povezane s noćnim mokrenjem
3. koje pretrage je potrebno napraviti kod prvog pregleda
4. kako protumačiti nalaze pretraga i što uzrokuje noćno mokrenje kod djece
5. kad je potreban pregled pedijatra nefrologa

Prije početka, naglasio bi, kako dolje navedenim pretragama možemo precizno utvrditi uobičajene i rijetke uzroke za noćno mokrenje kod djece. Sve navedne pretrage su neinvazivne i bezbolne za dijete.

Kako ispitati opseg tegoba?

Svaki pregled kod liječnika uključuje razgovor čija je svrha ispitati opseg tegoba, utvrditi navike pijenja i nužde, otkriti postoje li rizične navike i saznati podatke koji će nam ukazati na mogući uzrok za noćno mokrenje kod djece.

U mojoj ambulanti svi roditelji ispunjavaju upitnik čime se postiže standardiziran i ujednačen pristup svakom pacijentu i manja je mogućnost izostavljanja nekih od bitnih podataka.

upitnik za roditelje noćno mokrenje kod djece
Isječak iz upitnika za roditelje djece s enurezom

Važno

Svakako preporučujem liječnicima primarne zdravstvene zaštite slobodno korištenje priloženim upitnikom kako bi potpunije ispitali simptome i okolnosti povezane s noćnim mokrenjem.

Upitnik možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

Također, noćno mokrenje koje je obilno i javlja se na početku noći (uglavnom već u prvih sat vremena od usnivanja) često je povezano s noćnom poliurijom. Ukoliko je malog volumena potrebno je misliti na prekomjerno aktivni mokraćni mjehur. Mokrenje pred kraj noći, u većine djece, vezano je uz mali mjehur. Naravno, kako bi to objektivno utvrdili potrebno je napraviti 48h dnevnik pijenja i mokrenja što je pojašnjeno u tekstu koji slijedi.

Najvažnija pretraga za noćno mokrenje kod djece

Dnevnik mokrenja i pijenja je najvažnija pretraga za noćno mokrenje kod djece. Pravilno ispunjen dnevnik daje objektivne informacije o uzroku noćnog mokrenja, tj. radi li se o malom kapacitetu mjehura ili o noćnoj poliuriji – povećanoj noćnoj proizvodnji mokraće.

ispunjen 48h dnevnik pijenja i mokrenja
Primjer ispunjenog dnevnika (svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna).

Gore je prikazan ispunjen dnevnik za dijete od 7 godina. Informacije koje saznajemo iz njega su sljedeće:
1. broj mokrenja kroz dan je 7, što je uredno (8 i više je učestalo dnevno mokrenje)
2. očekivani kapacitet mjehura za dob je 240 mL, a računa se prema sljedećoj formuli = (7 godina x 30) + 30
3. maksimalni volumen mokrenja je 270 mL, što podrazumjeva normalan kapacitet mjehura
4. maksimalna noćna proizvodnja mokraće je povećana i iznosi 685 mL (1. + 2. buđenje + prvo jutarnje mokrenje)
5. uredan je dnevni unos tekućine, ali je povećan iza 19h
Zaključno, uzrok noćnog mokrenja je noćna poliurija. Obzirom na povećani unos tekućine navečer važno je provoditi režim pijenja i mokrenja.

Preporuke kod prvog pregleda

Za noćno mokrenje kod djece važno je kod svakog prvog pregleda uvesti mjere standardne uroterapije, tj. režim pijenja i mokrenja te regulaciju stolice.

standardna uroterapija
Upute režima pijenja, mokrenja i regulacije stolice

Često djeca nemaju usvojene zdrave navike pijenja i mokrenja pa malo piju tijekom dana i više pred spavanje. Također, zadržavaju mokrenje, najčešće tijekom igre. Režim pijenja i mokrenja je prvi korak do uspješnog liječenja, a o detaljima njegove važnosti i kako ga praktično provoditi možete pročitati u ranijoj objavi:

Kako bi uspješno liječili sve poremećaje funkcije mokraćnog mjehura, pa tako i noćno mokrenje kod djece, nužno je utvrditi ima li dijete opstipaciju i istu liječiti, o čemu više možete pročitati u članku na sljedećoj poveznici:

Važno

Tijekom svakog prvog pregleda potrebno je uvesti režim pijenja i mokrenja te dati preporuke za liječenje opstipacije.

Pretrage za rijetke uzroke enureze

Analizom urina isključujemo infekciju mokraćnih putova i šećernu bolest. Pozitivna leukocitna esteraza, nitriti te leukociti i eritrociti u sedimentu govore u prilog infekcije mokraćnih putova. Prisustvo proteina i eritrocita u mokraći ukazuje na bolest bubrega i zahtjeva pregled pedijatra nefrologa. Povišena glukoza u mokraći je znak šećerne bolesti.

biokemijsk analiza mokraće uredan nalaz
Prikazan je uredan nalaz biokemijske analize urina

Mikrobiološkom analizom mokraće (urinokulturom) potvrđujemo infekciju mokraćnih putova i to izolacijom bakterije u značajnom broju, što podrazumjeva veliki broj bakterijskih kolonija po jedinici volumena (>10e5/mL). Infekciju mokraćnih putova potrebno je antibiotski liječiti.

Određivanjem omjera kalcija i kreatinina u porciji urina utvrđujemo postoji li povećano lučenja kalcija mokraćom, a koje je često povezano s noćnom poliurijom. Kod hiperkalciurije potrebno je potražiti pregled pedijatra nefrologa radi preporuka liječenja i daljnje dijagnostičke obrade.

Ultrazvuk bubrega i mokraćnih putova je pored, analize mokraće i urinokulture, jedna od najčešće traženih pretraga kod noćnog mokrenja. Značajan nalaz kod djece s noćnim mokrenjem može biti zadebljana stijenka mjehura kao znak kronične upale mjehura, povećani promjer debelog crijeva kao znak opstipacije i smanjena masa bubrežnog tkiva ili anomalije bubrega kao znak bubrežnog oštećenja. Ultrazvukom se može izmjeriti i volumen punog mjehura.

uredan uzv bubrega
Prikaz urednog desnog i lijevog bubrega u djeteta

Mikciometrija (uroflow) je neinvazivan test koji se primjenjuje kod svakog simptoma od strane mokraćnog mjehura pa tako i za noćno mokrenje kod djece. Provodi se u specijaliziranim centrima pedijatrijske nefrologije ili dječje kirurgije. Tijekom mikciometrije dijete mokri pri osjećaju punog mjehura na posebnom toaletu koji mjeri protok mokraće u jedinici vremena. Nakon mokrenja, ultrazvukom se provjeri je li se mjehur do kraja ispraznio i izmjeri ostatna mokraća.

prikaz krivulja i aparata za uroflow
Prikaz uroflow toaleta. Tipovi krivulja: a) zvonolika, b) toranj, c) staccato, d) intermitentna, e) plato. Izvor: link

Važno

Proizvedena krivulja i rezultati testa daju sljedeće korisne informacije za noćno mokrenje kod djece:
1) volumen mokrenja (plus ostatni urin) je izmjereni kapacitet mokraćnog mjehura
2) zaravnjena krivulja (plato) i nizak maksimalni protok mogu ukazivati na suženje mokraćne cijevi
3) krivulja poput tornja i visok protok se mogu naći kod prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura

normalan uroflow
Prikaz zvonolike krivulje i mikciometrijskog izvještaja.

Zaključno, gore navedenim testovima možemo utvrditi sljedeće uzroke za noćno morkenje kod djece:
– mali kapacitet mokraćnog mjehura (UZV, uroflow)
– infekciju mokraćnih putova (urin i urinokultura)
– šećernu bolest (urin)
– hiperkalciuriju (Ca/kreatinin u mokraći)
– opstipaciju (UZV)
– bolest bubrega (UZV, proteini u urinu)
– suženje mokraćne cijevi (uroflow)
– prekomjerno aktivni mokraćni mjehur (uroflow)

Kako postupiti s rezultatima pretraga

Tijekom prvog pregleda, liječnik je ispitao opseg tegoba i moguće rizike za noćno mokrenje, uveo je režim pijenja i mokrenja (i regulaciju stolice ako je bilo potrebno) te je dao preporuke koje pretrage je potrebno učiniti (dnevnik i testove za rijetke uzroke enureze).

Kod drugog pregleda, važno je ispitati kako je režim utjecao na noćno mokrenje kod djece, je li bilo mokrenja u krevet i je li se broj enureza smanjio. Također, ako je dijete imalo dnevne simptome (u budnosti), poput hitnosti ili bijega mokraće, ima li ih i dalje nakon uvođenja režima.

Zaključak i ukratko

1. ispitati opseg tegoba, navike pijenja i nužde te rizike za noćno mokrenje (koristiti standardizirani upitnik)
2. na pregled kod liječnika je potrebno donijeti pravilno ispunjen 48h dnevnik pijenja i mokrenja
3. tumačenjem dnevnika možemo saznati je li uzrok mali kapacitet mjehura ili noćna poliurija (povećana noćna proizvodnja mokraće)
4. uvijek je potrebno uvesti režim pijenja i mokrenja
5. uvesti mjere za regulaciju stolice ako je prisutna opstipacija
6. napraviti testove za rijetke uzroke noćnog mokrenja (urin, urinokultura, UZV bubrega, Ca/kreatinin u mokraći, uroflow)

Izvori

Objavljeno

u

autor/ica


Ukoliko ste pročitali ovaj članak, hvala na pozornosti. Slobodno ostavite svoje komentare i postavite pitanja na dnu objave ili na stranici Pitanja i odgovori. Ukoliko vam se sviđa što se pročitali podijelite ovaj članak s prijateljima ili osobama kojima mislite da će koristiti.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)