painted child's hands

O autoru: Slaven Abdović

Autor članaka o noćnom mokrenju (enureza) je Slaven Abdović, liječnik, pedijatar, subspecijalist dječje nefrologije koji radi na odjelu nefrologije u jednoj od vodećih pedijatrijskih klinika u Zagrebu.

Znanstveni rad

Nosi doktorat znanosti, znanstveni je suradnik i voditelj znanstvenog projekta koji istražuje biomarkere u prekomjerno aktivnom mokraćnom mjehuru kod djece. Detalje o projektu, koji je financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost, možete naći na sljedećem linku:

Uspostavni istraživački projekti (UIP-2017-05-5379)

Autor je nekoliko znanstvenih radova i originalnih istraživačkih rješenja, a za istaknuti je umjetna neuronska mreža u predviđanju anatomskog uzroka poremećaja funkcije mokraćnog mjehura, o kojoj više možete pročitati u objavljenom članku, isprobati je u web aplikaciji ili istražiti je na kodu na GitHub repozitoriju.

Također je bio glavni istraživač na međunarodnom kliničkom ispitivanju sigurnosti i učinkovitosti lijeka u djece koja boluju i liječe se od nerogenog mokraćnog mjehura.

U svom znanstvenom radu bavi se analizom laboratorijskih parametara koji su povezani s potpunim uspjehom liječenja primarne monosimptomatske enureze (rezultati su u tijeku) te istražuje metode objektivne interpretacije neinvazivnih dijagnostičkih testova funkcije mokraćnog mjehura (mikciometrija – uroflow) koristeći metode strojnog učenja i nenadziranog grupiranja (u tijeku). Posljednje istraživanje radi u suradnji s kolegama s Fakulteta za elektroniku i računarstvo (FER) u Zagrebu.

Usavršavanje

Svoju edukaciju iz urodinamike i treninga mokraćnog mjehura proveo je Dječjoj bolnici Wilhelmina u Utrechtu, vodećem tercijarnom europskom centru za poremećaje funkcije donjeg urotrakta i urologije. Također, dio subspecijalističke edukacije iz pedijatrijske nefrologije je proveo u Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, gdje se nalazi jedna od top 3 dječje nefrologije u SAD-u.

slaven abdović

Član je Međunardnog društva za dječju kontinenciju (International Children’s Continence Society), krovne udruge koja objedinjuje liječnike i ostale zdravstvene djelatnika koji u svom svakodnevnom radu liječe djecu s poremećajima funkcije mokraćnog mjehura.

Noćno mokrenje (enureza)

U svom stručnom radu, veliki dio vremena provodi s djecom s poremećajem funkcije mokraćnog mjehura, u što spada i noćno mokrenje (enureza). Kako bi unaprijedio dijagnostičku obradu i liječenje djece s noćnim mokrenjem u svoju praksu je uveo standardizirani pristup koji uključuje:

  1. Tiskane edukativne materijale za roditelje
  2. Upitnik o težini i opsegu tegoba (ispunjavaju ga roditelji)
  3. Dijagnostiku za rijetke uzroke noćnog mokrenja
  4. Dnevnik pijenja i mokrenja u obliku mobilne aplikacije
noćno mokrenje enureza
Isječak iz edukacije roditelja i odgajatelja u vrtićima o noćnom mokrenju

Budisuh.eu je nastao kao plod trajne edukacije roditelja u ambulanti, redovitih predavanja u vrtićima s ciljem osvještavanja odgajatelja i roditelja o problemu noćnog mokrenja, stručne edukacije liječnika i originalnog znanstvenog istraživanja iz područja enureze i poremećaja funkcije mjehura.

Do sada su roditelji djece s noćnim mokrenjem bili uskraćeni za kompletnim edukativnim sadržajem o problemu noćnog mokrenja. Nedostajale su im informacije na hrvatskom jeziku o uzrocima noćnog mokrenja u krevet, o tome u kojoj dobi djeteta nesvjesno mokrenje u krevet nije više fiziološko, koji dijagnostički testovi očekuju dijete i jesu li stresni te mora li se liječiti i može li se ono uspješno izliječiti.

Želja autora je stvoriti website koji će dati odgovore na pitanja o noćnom mokrenju kako pacijentu, tako roditelju i liječniku primarne zdravstvene zaštite.