osmolalnost urina

Osmolalnost prvog jutarnjeg urina i učinak liofilizata dezmopresina u liječenju primarne monosimptomatske enureze

Sažetak istraživanja koje analizira koja je osmolalnost urina povezana s potpunim uspjehom primjene liofilizata dezmopresina kod noćnog mokrenja.

Vrijeme čitanja: 5 min.

Znanstveni članak

Budisuh vam donosi sažetke objavljenih znanstvenih radova i smjernica koji se bave bijegom mokraće kod djece. Svi članci su prikazani na razumljiv način kako bi približili i pojasnili rezultate istraživanja.

Uvod i cilj istraživanja

Primarna monosimptomatska enureza često se javlja kod djece i karakterizira se nehotičnim mokrenjem tijekom spavanja nakon dobi od pet godina. Karakteristično je i da dijete nema simptoma u budnosti (npr. bijeg mokraće u budnosti ili veliki broj mokrenja tijekom dana) te da nikad u životu nije bilo suho noću u kontinuitetu 6 mjeseci.

Terapija liofilizatom dezmopresina je jedna od najčešćih terapija za liječenje ove bolesti i primjenjuje se kada je uzrok noćnog mokrenja povećana noćna proizvodnja mokraće, tj. noćna poliurija. Preduvjet primjene liofilizata dezmopresina je uredan kapacitet mokraćnog mjehura za dob, što je jedan od uzroka neuspjeha lijčenja ovim lijekom.

Međutim, zbog povremenih neuspjeha u liječenju kod djece koja imaju potvrđeno uredan kapacitet mokraćnog mjehura, potrebno je istražiti i utvrdi neinvazivne biljege koji bi pomogli odrediti koji će pacijenti najviše koristiti od takve terapije.

Kako utvrditi uzrok noćnog mokrenja?

BeDry: online dnevnik mokrenja i pijenja

Za utvrđivanje uzroka noćnog mokrenja potrebno je ispuniti dnevnik mokrenja i pijenja kroz minimalno dva dana. Sada vam je dostupan i online dnevnik mokrenja i pijenja s automatskim izvješćem kojeg možete podijeliti sa svojim liječnikom. Saznajte uzrok noćnog mokrenja i uspješno ga liječite!

Članak

osmolalnost urina
https://doi.org/10.1007/s11255-021-02843-5

Nakon mjesec dana terapije, uspjeh liječenja je procijenjen prema smjernicama Međunarodnog društva za dječju kontinenciju. Potpuni uspjeh je označavao da je svaka noć bila suha. Djelomični uspjeh je bio smanjenje broja noćnih mokrenja za 50-99%, a neuspjeh kao smanjenje broja noćnih mokrenja za manje od 50% od početnih vrijednosti.

Rezultati su pokazali da su djeca kod kojih je osmolalnost prvog jutarnjeg urina prije uvođenja lijeka bila viša su bili manje skloni povoljno odgovoriti na liječenje liofilizatom dezmopresina. Analiza je odredila graničnu vrijednost osmolalnost od ≤814 mOsm/kg kao vrijednost koja je statistički značajno povezana sa potpunim uspjehom.

U zaključku studije, istraživači su utvrdili da osmolalnost urina >814 mOsm/kg prije terapije može ukazivati na potrebu za drugačijom terapijom primarne monosimptomatske enureze zbog zbog većeg rizika od neuspjeha liječenja liofilizatom dezmopresina. Drugačija terapija uključuje alarm aparat ili antikolinergik.

Razlog neuspjeha kod pacijenta s visokom osmolalnosti leži u tome da liofilizat dezmopresina ne može dodatno povećati koncetraciju mokraće (i time smanjiti volumen noćne proizvodnje mokraće) iznad maksimalne sposobnost bubrega za koncentriranjem mokraće, a koja iznosi oko 1200 mOsm/kg. Prednost određivanja osmolalnosti iz mokraće je neinvazivnost pretrage i mogućnost njegove analize u većini bolnica i kliničkih bolničkih centara.

Važno je razumjeti kako ovaj test ima svoja ograničenja i ne podrazumjeva da će svako dijete koje ima osmolalnost mokraće ispod 814 mOsmol/kg imati potpuni uspjeh u liječenju noćnog mokrenja sa primjenom liofilizata dezmopresina. Osjetljivost testa je 65% i to podrazumjeva da je 35% djece koja su imala osmolalnost ispod ili jednaku 814 mOsm/kg imalo neuspjeh liječenja. Stoga niska osmolalnost prvog jutarnjeg urina prije terapije je samo sugestivna da će dijete dobro reagirati na liofilizat dezmopresina.

Autori su u raspravi istaknuli da je u usporedbi s drugim sličnim istraživanjima ova analiza uključivala samo djecu, posljednji i aktualni oblik dezmorpesina te djecu s normalnim kapacitetom mokraćnog mjehura. Time je ispitivana skupina bila konzistentna, a metodologija primjerena te da je konačno dan odgovor uloge osmolalnosti urina kao prognostičkog testa u liječenju primarne monosimptomatske enureze.

Druge varijable

Pored navedenog, starija dob djeteta (≥6 godina) je također bila povezana s boljim uspjehom liječenja. U kombinaciji s niskom osmolalnosti mokraće, djeca u dobi 6 ili više godina imali su bolju šansu potpunog uspjeha liječenja.

Zaključak

Djeca u dobi od 6 ili više godina s primarnom monosimptomatskom enurezom i urednim kapacitetom mjehura mogu postići potpuni uspjeh liječenja ukoliko im je osmolalnost prvog jutarnjeg urina prije primjene liofilizata dezmopresina manja ili jednaka od 814 mOsm/kg. Ovo otkriće ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja u području neinvazivnih biomarkera kako bi se identificirali pacijenti koji će najbolje odgovoriti na liofilizat dezmopresina, kao i alternative terapije za one koji nisu reagirali na ovaj lijek.

Referenca

Strani pojmovi

Primarna monosimptomatska enureza

Enureza

Liofilizat dezmopresina

Urin

Osmolalnost

Noćna poliurija

Alarm aparat

Antikoinergik

autor/ica


Ukoliko ste pročitali ovaj članak, hvala na pozornosti. Slobodno ostavite svoje komentare i postavite pitanja na dnu objave ili na stranici Pitanja i odgovori. Ukoliko vam se sviđa što se pročitali podijelite ovaj članak s prijateljima ili osobama kojima mislite da će koristiti.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)