dječak i beba

Odvikavanje od pelena

Kako uspješno odviknuti dijete od pelena, kad početi, koliko odvikavanje od pelena traje i koji je najvažniji savjet za roditelje.

Vrijeme čitanja: 4 min., Trajanje videa: 10 min.
Zadnje uređivanje: 19.2.2023.

Pogledajte i otkrijte koji su temelji odvikavanja od pelena. U 10 minuta saznajte kad je dijete spremno odviknuti se od pelena, koliko odvikavanje od pelena traje i koji je najvažniji savjet za roditelje.

Tijekom gostovanja u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT1, autor Budisuh, dr. Slaven Abdović, razgovara s voditeljicom Doris Pinčić Rogoznica i daje stručni savjet za sve roditelje koji se pripremaju odviknuti svoje dijete od pelena, a do sada nisu imali iskustva u tome.

Prvi korak

Kod odvikavanja od pelena najvažnije je strpljenje. Potrebno je razumjeti da je to proces koji može trajati tjednima i mjesecima. Dijete koje mokri u pelene treba naučiti prepoznati signale punoće mjehura i potrebe za velikom nuždom, otići na vrijeme na toalet, skinuti hlačice i gaćice te u cijelom postupku ostati suh. Za to je potrebno vrijeme. Ne treba očekivati da će dijete to savladati u par dana.

Kad je dijate spremno za odvikavanje od pelena?

Djeca najčešće nauče kontrolirati mokrenje i veliku nuždu u dobi od 18 do 36 mjeseci. Istraživanja su pokazala kako 26% djece u dobi od 2 godine i 98% djece u dobi 3 godine ne koristi više pelene. Međutim, nije bitna dob, već je li dijete ima usvojene motoričke i komunikacijske vještine, poput hodanja, sjedenja, možda samostalnog skidanja hlačica, mogućnost razumjevanja uputa roditelja i komunikacija koju roditelji razumju.

Neki od znakova spremnosti za odvikavanje od pelena su:
– imitiranje odlaska na toalet
– iskazivanje želje za samostalnim mokrenjem na wc-u
– demostracija kontrole mokraćnog mjehura (suha pelena ujutro ili nakon popodnevnog sna)
– pelena je suha dulje od 2 sata tijekom dana

Početak

Kad se roditelji odluče na odvikavanje od pelena potrebno je djetetu obući gačice i biti spreman da će ih možda tijekom dana morati promijeniti u puno navrata. Ako dijete ide u vrtić potrebno ga je poslati s rezervnom robom i dosta gaćica. U početku je potrebno dijete redovito poticati na mokrenje svaka 2 sata, možda i češće ako je potrebno. Ukoliko se dijete između odlaska na wc pomokri nipošto ga ne treba kažnjavati – jer sjećate se, kod odvikavanja od pelena je potrebno strpljenje i to je proces koji dugo traje.

Važno je dijete naučiti kako prepoznati osjećaj punog mjehura ili potrebu za odlaskom na veliku nuždu. Ako vidite da cupka na mjesti, križa noge, drži se za prepone ili sjeda negdje u kut, potrebno je odmah reagirati i odvesti ga na toalet. Vremenom, dijete će povezati te osjete s potrebom hitnog odlaska na wc.

Tuta ili daska?

Neka djeca se boje da bi mogla propasti kroz dasku za djecu ili se boje zvuka puštanja vode i možda za početak nije loše upotrijebiti tutu. Također, ponekad je tu istu tutu potrebno nositi ako se ide u goste, na put ili u restoran jer će dijete imati poznato mjesto za nuždu. U konačnici, stvar je individualnih želja i potrebno je prilagoditi se djetetu i dati mu vremena da savlada nove situacije s kojima se suočava.

Također, kod dječaka ne treba forsirati da odmah mokre stojeći, preporučuje se prvo savladati mokrenje sjedeći i kad uspješno nauče razlikovati malu muždu od velike možda je tada trenutak da nauče “piškiti kao tata”.

Velika nužda

Velikoj nuždi treba nešto više vremena da se savlada od mokrenja i može se dešavati da dijete uredno mokri u tutu da bi potom poslije se sakrila u kut i obavila veliku nuždu. U takvim okolnostima, potrebno je očekivati takve situacije i pratiti dijete kako se ponaša i odmah ga odvesti na wc kod prvih znakova želje kakanja u gaćice.

Mogući problemi

Odvikavanje od pelena može biti povezano s teškoćama koje zahtjevaju posjet liječniku radi savjeta. Uzroke zadržavanja ili bijega stolice i mokraće je potrebno istražiti ukoliko je dijete navršilo 3 godine, ima uredan dosadašnji psihomotorni razvoj, a roditelji se već mjesecima trude odviknuti dijete od pelena.

S druge strane, noćno mokrenje se može nastaviti i ako je dijete suho danju, tj. u budnosti. Međutim, ukoliko dijete ima 5 godina, a i dalje noću mokri u krevet potrebno je potražiti liječničku pomoć o čemu možete više pročitati u našim člancima.

odvikavanje od pelena
Samo hrabro!

Objavljeno

u

,

autor/ica


Ukoliko ste pročitali ovaj članak, hvala na pozornosti. Slobodno ostavite svoje komentare i postavite pitanja na dnu objave ili na stranici Pitanja i odgovori. Ukoliko vam se sviđa što se pročitali podijelite ovaj članak s prijateljima ili osobama kojima mislite da će koristiti.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)