happy boy with mother

Režim pijenja i mokrenja kao 1. korak u suhoći dana i noći

Režim pijenja i mokrenja je prvi korak u liječenju noćnog mokrenja i dnevnih bijegova mokraće. Saznajte kako ga provoditi i što uključuje.

Vrijeme čitanja: 5 min.
Zadnje uređivanje: 24.2.2023.

U tekstu koji slijedi objasnit ćemo zašto je režim pijenja i mokrenja ključan korak ka uspješnom izliječenju noćnog mokrenja. Opisat ćemo što uključuje, koje su prepreke u njegovom provođenju i kako ih premostiti.

U ranijim objavama, o uzrocima te liječenju noćnog mokrenja, smo već spominjali režim pijenja i mokrenja, koji ćemo ovdje detaljnije i samostalno prikazati.

Je li noćno mokrenje problem koji treba liječiti?

Noćno mokrenje (enureza) je jedan od najčešćih simptoma koji se susreće u dječjoj dobi i jedan je od najčešćih razloga zbog čega se roditelji obraćaju liječniku i pedijatru nefrologu za pomoć.

noćno mokrenje enureza učestalost

Noćno mokrenje negativno utječe na kvalitetu života obitelji i na samopouzdanje djeteta koje se može popraviti ukoliko se dijete liječi. Iako je noćno mokrenje u većine djece samoograničavajuće, tj. vremenom nestane, u određenog broja djece ne prolazi i roditelji primjećuju kako im je potrebna pomoć.

Ukoliko dijete u dobi od 5 godina i dalje mokri u krevet potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Režim pijenja i mokrenja: prvi korak ka uspješnom liječenju

Veliki broj djece s noćnim mokrenjem nema zdrave navike pijenja i mokrenja. Gotovo uopće ne piju ujutro i tek malo popodne, zbog čega redovio ožedne u večernjim satima. U takvim okolnostima, roditelju nije lako ograničiti unos tekućine navečer jer zna da mu je dijete slabo pilo ostatak dana. Znanstveni dokazi pokazuju kako je unos tekućine u večernjim satima povezan s težom stupnjem noćnog mokrenja koje je učestalije i teže se liječi.

Pored navedenog, povećani unos mlijeka, sokova ili čaja u kasnim popodnevnim satima utječe na povećanu proizvodnju mokraće tijekom noći što je jedan od vodećih uzroka noćnog mokrenja. Ograničenje unosa ovih napitaka je jasno povezano s uspjehom liječenja.

Konačno, važno je poticati redovito mokrenje, bez zadržavanja, i obavezno mokrenje pred spavanje. Općenito, osjećaj punoće mokraćnog mjehura u djeteta nije izražen kao u odrasle osobe i potrebno ih je naučiti na vrijeme ga prepoznati što se može postići redovitim mokrenjem.

liječenje noćnog mokrenja i režim pijenja i mokrenja
Režim pijenja i mokrenja je temelj dobre kontrole noćnog mokrenja

Kako ga praktično provoditi?

Režim pijenja i mokrenja je dio mjera standardne uroterapije za koju je znanstveno pokazano da pomažu u liječenju bijegova mokraće.

Prvi korak do uspješnog liječenja noćnog mokrenja je standardna uroterapija, tj. režim pijenja i mokrenja te regulacija stolice, koju je potrebno uvesti na početku liječenja kod svakog djeteta.

S praktične strane režim pijenja i mokrenja podrazumjeva sljedeće:

 1. unos adekvatnog volumena tekućina na temelju tjelesne mase (npr. dijete od 10 kg ima potrebu od minimalno 1 L/dan, 20 kg od 1,5 L/dan, 45 kg od 2 L/dan).
 1. preporučeni unos ostvariti do 2h pred spavanje i iza toga ne piti. Cilj je popiti preporučeni dnevni unos do večernjih sati kako dijete tada ne bi bilo žedno. Ako je dijete žedno lakše mu je odbiti unos jer znamo kako je unijelo svoje dnevne potrebe.
 1. napraviti plan i rasporediti preporučeni unos tijekom dana (npr. minimalno 0,5 L do 12h, 0,5 L do 16h, 0,5 L do 19h). Plan omogućava da dijete i roditelji u svakom trenutku znaju je li ostvaren preporučeni dnevni unos i istog se lakše pridržavaju. Planom se navike adekvatnog unosa tekućine lakše i brže usvajaju.
 1. kod unosa tekućine preporučuje se koristiti svoju bočicu ili brojati čaše (npr. 1 bočica ili 2 čaše do 12h, 1 bočica ili 2 čaše do 16h, 1 bočica ili 2 čaše do 19h). Takvim pristupom se u svakom trenutku zna koliko je dijete popilo, koliko mu je još ostalo i izbjegava se frustrirajuće nutkanje koje brzo dovodi do napuštanja režima.
 1. iza 16h izbjegavati napitke koji djeluju diuretski (povećavaju proizvodnju mokraće) poput mlijeka, čaja ili kave.
Shematski prikaz režima pijenja
 1. izbjegavanje napitaka od citrusa (narandža, limun) u djece s dnevnim bijegovima urina, hitnošću ili velikim brojem mokrenja u budnosti.
 1. redovito mokrenje s ciljem izbjegavanja zadržavanja mokraće, npr. ne dopustiti da prođe 2,5-3h a da dijete nije mokrilo. Važno je razumjeti kako odgađanje mokrenja NE povećava kapacitet mjehura i može samo pogoršati tegobe.
 1. obavezno mokrenje prije spavanja.

Kod pojedine djece već uvođenje režima pijenja i mokrenja dovodi do prestanka ili smanjenja težine noćnog mokrenja i stoga je bitno pridržavati se ovih uputa koje su temelj svakog liječenja.

standardna uroterapija
Pregled mjera standardne uroterapije

U slici gore prikazan je pregled mjera i navedene su upute kojih se dijete treba pridržavati. Dio standardne uroterapije je i regulacije stolice koja je obavezna ukoliko dijete ima zatvor (opstipaciju). Neuspjeh regulacije stolice povezan je s neuspjehom liječenja noćnog mokrenja.

Djeca koja i dalje mokre u krevet uz redovito i savjesno pridržavanje režimu obavezna su ispuniti 48h dnevnik pijenja i mokrenja kako bi se utvrdio uzrok noćnog mokrenja. Poznavajući uzrok možemo ciljano liječiti noćno mokrenje o čemu više pročitajte u:

Liječenje noćnog mokrenja i 3 koraka do uspjeha

Zaključak i ukratko

 1. Režim pijenja i mokrenja je temelj uspješnog liječenja noćnog mokrenja
 2. Režim pijenja i mokrenja je dio mjera standardne uroterapije koja uključuje i regulaciju stolice
 3. Ne pridržavanje mjera standardne uroterapije povezano je sa slabijim uspjehom liječenja noćnog mokrenja
 4. Režim pijenja uključuje unos adekvatnog volumena tekućina kroz dan, izbjegavanje unosa 2h pred spavanje i ne davanje napitaka koji potiču noćnu proizvodnju mokraće iza16h
 5. Režim mokrenja podrazumjeva redovito mokrenje bez zadržavanja i obavezno mokrenje pred spavanje
 6. Kod djece kod koje režim ne dovodi do izliječenja važno je utvrditi uzrok enureze i ciljano ga liječiti

Ukoliko ste pročitali ovaj članak, hvala na pozornosti. Slobodno ostavite svoje komentare i postavite pitanja na dnu objave ili na stranici Pitanja i odgovori. Ukoliko vam se sviđa što se pročitali podijelite ovaj članak s prijateljima ili osobama kojima mislite da će koristiti.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)