baby walking yellow hood

Liječenje noćnog mokrenja i 3 koraka do uspjeha

Kako uspješno liječiti noćno mokrenje? Suvremeno liječenje noćnog mokrenja objašnjeno je kroz 3 koraka kojima se postiže izliječenje u >90% djece.

Vrijeme čitanja: 6 min.
Zadnje uređivanje: 23.2.2023.

Liječenje noćnog mokrenja za roditelje i pacijente je često stresno. Roditelji djeteta s noćnim mokrenjem redovito samostalno probaju različitim načinima prekinuti mokrenje u krevet. Buđenje nekoliko sati nakon usnivanja i uskraćivanje tekućine u večernjim satima su neki od uobičajenih pristupa. Kad ništa ne pomaže neki se vraćaju pelenama, dok drugi koriste nepropusne podloške i svakodnevno peru posteljinu. Konačno, farmakološko liječenje noćnog mokrenja ne mora biti uvijek uspješno što, nažalost, rezultira nezadovoljstvom roditelja i liječnika s jalovom terapijom. Pitanje u tim okolnostima je: Je li dan pravi lijek koji može dovesti dijete do izliječenja?

Važno je na početku ovog teksta odmah shvatiti da, kako bi liječenje noćnog mokrenja bilo uspješno, je nužno :
1. utvrditi uzrok noćnog mokrenja (mali kapacitet ili noćna poliurija),
2. pridržavati se režima pijenja i mokrenja kako bi učinak lijekova bio bolji,
3. izliječiti stanja, poput opstipacije (tj. zatvora) koje i samo može biti uzrok enureze ili otežavati liječenje.

Stoga, u tekstu koji slijedi govorit ćemo o:
1. čimbenicima rizika koji su povezani s neuspjehom liječenja,
2. važnosti režima pijenja i mokrenja u liječenju noćnog mokrenja,
3. uzrocima noćnog mokrenja i ciljanom liječenju.

Definirati ćemo 3 praktična koraka koje je potrebno slijediti i koje će osigurati uspješni prekid mokrenja u krevet u velike većine djece.

Ukoliko niste, preporučujem prvo pročitati objavu o problemu noćnog mokrenja u kojoj je u većim detaljima objašnjeno što je uzrok noćnog mokrenja i što treba učiniti kako bi se on utvrdio:

Noćno mokrenje (enureza) u 5 pitanja i odgovora

Zašto su odrasli suhi noću?

Čak i kad obilno piju navečer, odrasle osobe, fiziološki, nemaju nevoljno mokrenje u krevet iz tri razloga:

Prvo, prag podražaja za buđenjem je nizak, ukoliko pijemo navečer i mjehur nam bude pun usred noći, probudit ćemo se radi mokrenja.
Drugo, funkcionalni kapacitet mokraćnog mjehura je veći tijekom noći i nerijetko se desi da je volumen prvog jutarnjeg mokrenja najveći u danu.
Treće, mozak oslobađa vazopresin. molekulu koja putem krvi djeluje na bubreg i potiče otvaranje kanalića za vodu čime se voda tijekom noći zadržava u organizmu pa je tada proizvodnja mokraće je manja. Spavamo osam sati, a ne pijemo niti mokrimo cijelu noć. To bi teško bilo moguće tijekom dana, u budnosti.

fiziologija suhih noći
Fiziološki mehanizmi kojima su odrasli suhi noću

S druge strane, djeca su ljudska bića u fazi rasta i razvoja i ti mehanizmi nisu još sazrijeli pa ostaju tvrdo spavati, nemaju veliki mjehur tijekom noći ili znaju proizvoditi tijekom noći neprimjereno više mokraće.

Prvi korak do izliječenja

Većina djece koja se jave u ambulantu pedijatra nefrologa imaju neprimjerene tjelesne navike koje uključuje premali unos tekućine tijekom dana zbog čega navečer ožedne i traže piti. Također, u kasnim popodnevnim i večernjim satima znaju piti napitke koji potiču proizvodnju mokraće, poput mlijeka i mliječnih napitaka, soka ili čaja. Često se ne pazi jede li dijete nešto jako slano za večeru što može dodatno otvoriti žeđ. Konačno, djeca znaju neredovito odlaziti na toalet, zadržavati mokrenje i ponekad zaboraviti mokriti prije spavanja.

Prvi korak koji je potrebno učiniti kod djeteta s noćnim mokrenjem je uvesti zdrave navike pijenja i mokrenja.

Uvođenje zdravih navika pijenja i mokrenja naziva se režim pijenja i mokrenja te, stručno, mjere standardne uroterapije, čija je učinkovitost znanstveno potvrđena. Detaljnije o ovim mjerama možete pročitati u nastavku članka ili naći zasebno u našoj objavi:

Režim pijenja i mokrenja kao 1. korak u suhoći dana i noći

Mjere standardne uroterapije, izuzev režima pijenja i mokrenja uključuju i postupke za regulaciju stolice ukoliko dijete ima opstipaciju, tj. zatvor, a što nas dovodi do drugog koraka do izliječenja.

lijčenje noćnog mokrenja i režim pijenja i mokrenja
Temelji postizanja suhih noći

Drugi korak do izliječenja

Djeca s opstipacijom imaju 7 puta veći rizik za razvijanje nekih od poremećaja funkcije mokraćnog mjehura poput enureze (noćno mokrenje), hitnosti (naglih poriva za mokrenjem), učestalog mokrenja tijekom dana, bijegova mokraće u budnosti ili infekcija mokraćnih putova.

Drugo, kako bi uspješno liječili sve poremećaje funkcije mokraćnog mjehura, pa tako i noćno mokrenje, nužno je utvrditi ima li dijete opstipaciju i istu liječiti.

Dijagnoza opstipacije se postavlja ukoliko je stolica neredovita, tvrda, uz naprezanje, vrlo obilna ili prlja gaćice stolicom, često uz tip 1 ili 2 stolice na Bristolskoj skali stolice.

Praktično, obvezne mjere standardne uroterapije, koje uključuju regulaciju stolice, izgledaju ovako:

standardna uroterapija

Preporučeni dnevni unos tekućine ovisi o tjelesnoj masi djeteta pa dijete do 10 kg treba 1 L, od 20 kg 1,5 L, a od 45 kg 2 L i više. Sam podatak koliko dijete treba piti često nije dovoljan ukoliko želimo da ga se dijete pridržava i da je roditeljima izvediv. Za uspjeh, potrebno je napraviti plan kojim će se unos tekućine rasporediti kroz dan:

Primjer plana: 0,5 L do 12h, 0,5L do 16h i 0,5L do 19h. Također, pomaže kad dijete ima svoju bočicu putem koje zna točno koliko je u datom trenutku popilo.

Treći korak do izliječenja

Treći korak za uspješno liječenje noćnog mokrenja je utvrđivanje uzroka i ciljano liječenje što se postiže vođenjem dnevnika mokrenja i pijenja kroz minimalno 2 dana.

Ukoliko roditelji dođu u ambulantu liječnika s ispunjenim dnevnikom odmah će se moći znati uzrok i započeti ciljano liječenje noćnog mokrenja. Kako ispravno ispuniti i protumačiti dnevnik pijenja i mokrenja te o uzrocima noćnog mokrenja možete pročitati u objavama:
Dnevnik pijenja i mokrenja te kako ga pravilno ispuniti i tumačiti
Noćno mokrenje (enureza) u 5 pitanja i odgovora

uzrok noćnog mokrenja
Shematski prikaz uzroka noćnog mokrenja

Liječenje noćnog mokrenja

Tumačenjem dnevnika saznajemo je li uzrok mali kapacitet mjehura ili noćna poliurija (povećana noćna proizvodnja mokraće).

Prihvaćene smjernice preporučuju sljedeće liječenje:
I. NOĆNA POLIURIJA – dezmopresin radi smanjena noćne proizvodnje mokraće
II. MALI KAPACITET MJEHURA – alarm aparat za sniženje praga podražaja za buđenje ili antikolinergik radi povećanja kapaciteta mjehura.

liječenje noćnog mokrenja
Terapija prema uzroku noćnog mokrenja. Kako bi saznali uzrok nužno je ispuniti dnevnik pijenja i mokrenja.

Kod odlučivanja u liječenju može pomoći sljedeći algoritam:

algoritam liječenja noćnog mokrenja

Dodatni korak

Liječenje noćnog mokrenja prema tri gore navedena koraka uspješno će izliječiti >90% djece. A što je s ostalima? Ovaj dodatni korak može pomaći u njihovom izliječenju.

Ako postoji neuspjeh na terapiju dezmopresinom, antikolinergikom i alamom uz pridržavanja režima pijenja i mokrenja potrebno je posumnjati na rijetke uzroke noćnog mokrenja.

O rijetkim uzrocima noćnog mokrenja možete pročitati više u sljedećoj objavi:
Rijetki uzroci noćnog mokrenja i kad misliti na njih

Konačno, u liječenju noćnog mokrenja potrebno je pridržavati se prioriteta ukoliko želimo postići uspjeh što je prikazano u sljedećoj shemi.

piramida liječenja noćnog mokrenja enureza
Piramida liječenja noćnog mokrenja

Zaključak i ukratko

1. Za uspješno liječenje noćnog mokrenja prvo je potrebno uvesti zdrave navike pijenja i mokrenja
2. Drugi korak je liječenje opstipacije (zatvora) ukoliko je prisutna
3. Treće, ispunjavanjem dnevnika pijenja i mokrenja potrebno je utvrditi uzrok noćnog mokrenja i ciljano ga liječiti
4. Kod noćne poliurije preporučuje se dezmopresin
5. Kod malog kapaciteta mjehura indiciran je alarm aparat ili antikolinergik
6. Ukoliko dijete, unatoč režimu pijenja i mokrenja, ima dnevne simptome (npr. bijeg mokraće u budnosti) potrebno ga je uputiti pedijatru nefrologu zbog povećane sumnje na neke od rijetkih uzroka enureze
7. Rijetke uzroke noćnog mokrenja je potrebno isključiti ako primjena prva tri koraka ne pomaže

Objavljeno

u

autor/ica


Ukoliko ste pročitali ovaj članak, hvala na pozornosti. Slobodno ostavite svoje komentare i postavite pitanja na dnu objave ili na stranici Pitanja i odgovori. Ukoliko vam se sviđa što se pročitali podijelite ovaj članak s prijateljima ili osobama kojima mislite da će koristiti.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)